Zonnepanelen: Minder dan 10% gekeurd en 80% afgekeurd

Zonnepanelen installeren is alleen verantwoord als dit door gekwalificeerd personeel wordt gedaan. Meer dan eens moeten inspecteurs van zonnepaneelinstallaties besluiten om de panelen uit te schakelen. Werkelijk elke beun de haas mag in Nederland zonnepaneelinstallaties installeren zonder daarvoor enige opleiding te hebben gevolgd. Dat leidt tot bijzonder gevaarlijke situaties op de daken van Nederland. Ter vergelijking, als u problemen heeft met uw gasinstallatie moet u daarvoor een gecertificeerde installateur inschakelen. Maar voor een installatie waarbij men risico loopt op elektrocutie of brand is dit niet verplicht.

Onveilige situaties op de daken van Nederland

In het Solar Magazine van mei is te lezen hoe een inspecteur van zonnepaneelinstallaties 80% moet afkeuren. In een aantal gevallen leidt dit zelfs tot het direct afschakelen van de installatie. Dus 80% van de gekeurde installaties, dat vandaag de dag wordt gemonteerd op de Nederlandse daken, voldoet niet aan de NEN-norm.

De markt is prijs- en niet kwaliteitsgedreven. Zo is te lezen in Solar Magazine van mei.

Tussen een samenwerking van het verbond van verzekeraars, vereniging iKeur, Techniek Nederland en Holland Solar is de Scope 12 – inspectie van zonnepaneelinstallaties tot stand gekomen. Verwachting is dat dit nog dit jaar ingevoerd wordt.

Maar ook bij de zakelijke markt gaat het regelmatig mis. Natuurlijk zijn er ook goede installateurs. Maar regelmatig sturen bedrijven ongekwalificeerd personeel de daken op om PV-installaties te monteren. Laat uw zonnepaneelinstallatie daarom na installatie door een onafhankelijk inspecteur keuren en maak dit onderdeel van de offerte.

Geen brand, dat is geluk hebben

In een YouTube film laat een installateur zien hoe eenvoudig het mis kan gaan. DC-kabels liggen los op het dak in het water. DC-kabels zijn niet vastgezet en lopen in een kring. Zelfs de panelen zijn niet goed vastgezet. Deze installatie is 15 jaar oud en geplaatst in de begintijd van de zonnepanelen. Maar in de loop van de tijd zijn er meer en meer installaties geplaatst. Hierdoor zullen problemen met bestaande installatie gaan toenemen. Kabels verouderen, aansluitingen oxideren. Gevolg toenemende weerstand, warmteontwikkeling en mogelijk de vorming van vlambogen.

Kijk gerust even naar de Youtube film.

Elektriciteitscentrale op je dak

RTLNieuws laat in een YouTube film zien waar u op moet letten als er ook op uw dak, of bij de buren, zonnepanelen komen.

  • Let op want het is een Elektriciteitscentrale op je dak.
  • Slechte aansluitingen of installatie kan leiden tot gevaarlijke situaties. Denk bijvoorbeeld aan vlambogen.
  • Let op beschadigde kabels, direct laten vervangen.
  • Grootste gevaar, ondeskundige installatie.
  • Ook bij bedrijven die zich specialist noemen zitten beunhazen.
  • Ook de omvormer heeft regelmatig onderhoud nodig.
  • Laat je installatie keuren door een onafhankelijke inspecteur.